Студентство: закони «Вищої кулінарії»

Вищий навчальний заклад можна порівняти з вищою кухнею, на якій готують найкращих «кулінарів» у своїй сфері. Одні вивчають економічну ситуацію на ринку і як вигідніше себе продати, інші інвестують час і гроші на те, щоб зарезервувати собі найпопулярніше місце в професійному меню, хтось відстоює права масових продуктів, а хтось одразу тяжіє потрапити в лігу екзотичної пропозиції.

Але ця диференціація наступає трохи пізніше. Здебільшого, середньостатистичне життя студента починається з того, що він із самісінького початку потрапляє до згрупованої «солянки» різнорідних інгредієнтів, які не раз ще будуть змішані у вишівському казанку.

Для того, щоб вдало пройти всі адаптаційні кола, зарекомендувати себе «ще тим фруктом» з перчиком на додачу та родзинкою до десерту, і, врешті-решт, визначитися з тим, до якої «кухні» хотілося б приєднатися – можна скористатися декількома законами «Вищої кулінарії», які будуть актуальними і для студентського життя:

Закон № 1. «Каши из топора не сваришь», або Будь всебічною особистістю!
Сьогодні мало бути просто студентом, сьогодні, у час численних інформаційних потоків і технологій, потрібно бути готовим проявити себе в різних іпостасях.

Кожен з нас є за правом особистістю з претензією на індивідуальність. У сучасному суспільстві формується потреба в новому типі особистості, яка є носієм таких якостей як практичність, ініціативність, здатність орієнтуватися в ринкових умовах, динамічність, постійне прагнення до розвитку, інтелектуальна розвиненість. Студентство є найбільш інтелектуальною, творчо розвиненою і прогресивною частиною молоді, найважливішим фактором політичного, духовного та економічного перетворення будь-якого суспільства, українського зокрема.

Тому чим більше ти маєш сьогодні граней, тим дорожчим і ціннішим ти будеш діамантом. Не зупиняйся ніколи в пошуку своїх талантів, чим більше ти розкриєш у собі приховані потенціали сьогодні, тим «смачнішим» і насиченішим стане твоє життя вже завтра.

Закон № 2. «У міру солі та перцю», або Екпериментуй з розумом!
Усі ми знаємо, що хоч на йоту перестаратися з приправами – і страва може бути зіпсованою. Мистецтво кулінарії відточує свої навики до найтонших деталей, будуючи свою систему правил.

У мистецтві соціуму також існують свої соціальні правила, які включають у себе систему уявлень, що становить певний шаблон поведінки, необхідний для здійснення спільних узгоджених дій. Ці норми або правила вироблені суспільством чи групою людей у процесі їхньої життєдіяльності. До них також відносять звичаї та традиції.

Студентство – яскравий приклад соціальної групи, яка за складом є достатньо мобільною та різнорідною, однак звичаї та традиції зберігаються від моменту їх започаткування, набираючи лише певної часової окраси сьогодення. Тому стати «своїм», пройшовши всі адаптаційні рівні, можна дуже швидко. І так само швидко, знехтувавши груповими цінностями та нормами, можна опинитися серед числа аутсайдерів.

Мова йде не про те, щоб конформно підпорядковуватися групі, а про повагу до середовища, в якому знаходишся, і про врахування його особливостей та традицій.

Якщо ж група тебе не влаштовує, з певних причин, у ній ти не відчуваєш себе комфортно або ніяк не можеш знайти у ній своє місце, не поспішай робити необдумані кроки завчасно. Перед тим, як щось піддати критиці, засудити або зламати, потрібно бути готовим запропонувати щось замість цього. Порожнє голосіння про те, що «всі не такі…, все не так…, а я так не буду…, а я так не хочу…» завжди буде залишатися змістовно порожнім. Тому, як мінімум, пропонуючи загалу новий спосіб приготування «своєї фірмової страви», у тебе має бути не лише ефемерний рецепт, а й реальні інгредієнти і технологія доведення його до готовності. Щоб ненароком не лишитися голодним: коли від страви відмовився, а своя згоріла від голослівної зарозумілості.

Тож, експериментуйте, але з розумом!

Закон № 3. «Лежачого хліба ніде нема», або Будь активним і сам конструюй своє майбутнє!
Традиції і звичаї – це добре, це те, що дає основу для старту та підтримку для росту. Колись цієї основи було достатньо, щоб вдало та успішно інтегруватися в майбутнє. Однак, у ХХІ столітті, у добу надшвидкісних змін і новоутворень, у добу численних особистісних виборів і ролей, у добу різноманітних соціальних провокацій і реформ, цієї основи стає замало. Часто вона не в силах утримати на своїх плечах вагу нового століття і масу сучасних запитів. Якщо ще в минулому столітті, не менш реформаційному, набагато простіше було уявити і спрогнозувати своє майбутнє з позиції держави, соціуму, групи, то сьогодні відповідальність і авторство написання життєвого сценарію винятково надається самій особистості.

«Історії не відбуваються у реальному житті, вони, радше, конструюються людьми в їхніх головах», – цю істину відомий психолог Брунер покладає на відповідальність самої людини. Сьогодні мало вміти просто читати, сьогодні варто і актуально ставати самим автором і режисером свого власного життя. Активна позиція або ж, як називають її психологи, суб’єктність індивіда, дозволяє йому бути не пасивним об’єктом у соціальній грі, а й вагомо впливати на її перебіг, дає можливість внесення своїх правил, а то й створення своєї власної гри.

Якщо ж ви, все-таки, обрали активну позицію, то будьте готові до випробувань, до так званої перевірки вас на міцність, де вам знадобляться і ваша сміливість, і ваш розум, і усі ваші сильні якості. Бо лише так ви зможете відчути цю тонку межу контрасту: де обставини і світ грають вами, а де ви вже самі задаєте тон і активно дієте.

Студентство – це період переструктурування і, часто, у певному розумінні, закладення і фіксування вже остаточних особистісних та соціальних позицій. І якщо саме в цей період ви закладете звичку бути активним по відношенню до власного життя, то можете бути спокійними щодо власного майбутнього. Хіба не в цьому весь смак свободи, такої бажаної для молодої людини? Коли тебе не смикають за мотузочки різноманітні фатуми, а коли твоє Завтра активно і творчо розбудовується вже в Сьогодні.

Тож, поки ви освоюєте ази своєї професійної «кухні», можете скористатися цими, на перший погляд, простими законами. Однак, усі ми знаємо, що володіти інформацією замало – потрібно діяти! Можна все життя збирати колекцію найвишуканіших рецептів страв з усіх куточків світу, а так жодного разу і не приступити до приготування хоча б однієї з них. Тому не зволікайте в діях, поважайте традиції, які дають вам ресурс, а далі рухайтесь уже самостійно, експериментуйте і творіть, щоб ваше життя наповнилося найрізноманітнішими смаками і було прикрашене пікантними нотками вашої індивідуальності!

Друкувати

Залишити відповідь