Готуємо дідуха до Різдва

В Україні традиційним символом на новорічні свята тривалий час була не зелена ялинка, а «дідух». Свою обрядову роль він виконував протягом усіх Різдвяних свят. Жертовний (Обжинковий) Дідух – це наочне хліборобське усвідомлення співвідношення людського життя з Вічністю. Зрізане злачне стебло з колоском символізує Людину-сіяча, а перевесло – Вічність. Виготовляли його з першого або останнього зажинкового снопа. Кільканадцять пучків, окремо обплетених соломинками, ув’язували в пишний вінок. Знизу робили розгалуження, щоб «дідух» міг стояти. Верхівка новорічного вінка нагадувала конусоподібний сніп з колоссям. Гілки «дідуха» – а за них правили зібрані докупи пучки, що зверху відповідно розгалужувались, обрамлювали кольоровими стрічками, паперовими чи засушеними квітами, кожен на свій смак. У світлиці його ставили напередодні багатої куті. Він символізував спільного предка. На сьогодні обряди, пов’язані з «дідухом», майже втрачені. Можливо саме ви почнете відроджувати забуті традиції наших предків?…

Друкувати

Залишити відповідь